Kunstboek kopen?

Kunst op de Buchmesse

Alle media schreven over HET succes van de Buchmesse 2016: het boek met het volledige oeuvre van David Hockney! Uitgeverij Taschen is er in geslaagd alle werken van deze sublieme schilder in één boek samen te vatten. Resultaat: een boek van 500 pagina’s, totaal 60 kilo, compleet met standaard. De oplage van 1000 stuks is persoonlijk gesigneerd door Hockney, een uniek concept! Het enige nadeel: de prijs van € 2000,-. Hoewel: voor het einde van de beurs zijn alle boeken verkocht.
Een soortgelijk project loopt in ons land met het Rijksmuseum: Masters of the Golden Age. Een Limited Edition voor € 6.500,--,eveneens met standaard.


De meeste kunstboeken die worden gekocht zijn de catalogi bij een tentoonstelling. Hier is helaas niet de kwaliteit maar de prijs bepalend: maximaal € 29,95 als psychologische koopdrempel.
Deze boeken hebben geen waarde. De drukkwaliteit is soms zo slecht dat je het schilderij niet herkent. En de topstukken die ontbreken op de tentoonstelling staan dus ook niet in het boek.
Dat geldt ook voor de meeste ansichtkaarten in de museumshop, maar ja, wie verstuurt er nog een ansichtkaart? Wat dat betreft is het droevig gesteld met de Museumshop: binnen hangt werk van onschatbare waarde en in de shop is het een soort pulp geworden als een goedkoop souvenir.

Tussen deze twee uitersten zijn overigens prachtige en waardevolle kunstboeken te koop. Ook tweedehands zijn ze veel gevraagd. Want hoe kun je anders van kunst genieten? Een digitaal bestand op je PC zal nooit gelijkwaardig worden aan het bladeren door de werken van David Hockney!

(wordt vervolgd, by KARL©)

 

Hockney

Hockney (1937) heeft een aantal favoriete thema's, waarvan de Natuur de belangrijkste is. Opvallend is het enorme formaat waarop hij werkt en de felle kleuren. Hier poseert hij voor een doek van ruim 12 x 4,5 meter!


Impressies

Een van zijn specialiteiten: zwembaden schilderen.            De natuur in van Gogh-kleuren.

Reactie schrijven

Commentaren: 0