Anti-Facebook-Kunst

Zie de mens...

Facebook wordt wel de oppervlakkige blije wereld genoemd waar alles leuk is en geliked wordt. Je laat jezelf zien als de happy-person, de glamour-girl of de play-boy in de letterlijke zin van het woord. Maar zodra je de deur dicht doet, je off-line gaat en je jezelf in de spiegel ziet, dan weet je wel beter. Je zucht eens diep en je beseft: die daar dat ben ik.
Die echte ik, de niet-Facebook-ik, dat is de wereld van de kunstenaar. De kunstenaar zoekt de mens achter zijn maskerade. Doorgronden, doordenken, doorleven, en dan ontstaan schetsen, kleuren en lijnen van personages waarin wij onszelf herkennen. Het is niet de portretkunst waarin een persoon al dan niet gewenst in beeld wordt gebracht. Geen Maarten en Oopje uit het Facebook van Rembrandt. Het gaat eerst om de innerlijke wereld, dan pas het beeld waarin het echte leven tot uitdrukking komt.

Ik keek met bewondering naar zo’n kunstwerk van Omar Amblas (zie foto) op de Affordable Art Fair. Geboren in Guadeloupe heeft hij zich als kunstenaar verder ontwikkeld in Frankrijk. Ik was in zekere zin in verwarring. Want het ‘portret’ van het meisje dat Forbin heet, was treurig. In-en-in-triest. Zij staat daarin niet alleen. Hij schilderde een hele galerij van lotgenoten: verstild, alsof het leed in hun huid is doorgedrongen. In de blik is soms de leegte waarneembaar, of het verdriet, de eenzaamheid. Hij schildert mensen naar hun beeld zoals zij zichzelf in de spiegel zien. Een wonderlijk realisme in abstractie. Daarvoor moet je Afrikaanse roots hebben, en geen Facebook-account.

(wordt vervolgd - by KARL)

 

Sibonile

Forbin (linksonder in beeld) staat voor mij voor een actuele kunststroming waarin de mens wordt afgebeeld in zijn innerlijke staat. En die staat is nogal ontluisterend: angstig, depressief, bekneld, redelijk hopeloos dus.

 

Het tweede beeld is 'Sibonile' van de Zuid-Afrikaan Fortune Dlamini en daarnaast een collage op canvas van Benon Lutaaya: "Broken dreams" Treffender kun je het niet zeggen.

 

Toch zegt het niet zo maar iets over kansloze of gedesillusioneerde mensen. Het zegt iets over ons allemaal, als het Facebook dicht is.


Impressies

Reactie schrijven

Commentaren: 0