HUIDSKLEUREN

 

Het is te gek voor woorden dat wij anno NU nog discussies en protesten moeten meemaken over de meest basale gelijkwaardigheid van ieder mens: zijn huidskleur. 
Er zijn voorbeeldfiguren, leiders met lef en visie. Hier mijn eregalerij.

 

 

 

 

Barack Obama

Obama is voor mij een voorbeeld van een visionair die met kracht geijverd heeft voor een eerlijke en sociale samenleving.
Het is dus geen politiek schilderij, geen maatschappelijk protest, geen teken voor sociale rechtvaardigheid.  

Het is de bewondering voor de gelijkwaardigheid van ieder uniek mens.

 

Acryl op paneel,
40x60 cm

 

Nelson Mandela

Voor velen is hij een van de grote mensen uit ons recente geschiedenis. Gevochten voor gelijke rechten, vele jaren gevangen gezeten, als vrij mens zachtmoedig en vredelievend. Hij bracht het Afrikaanse begrip Ubuntu weer tot leven: vergevingsgezindheid, saamhorigheid.

 

Acryl op paneel,
40x60 cm

Mahatma Ghandi

 

Mahatma betekent "grote ziel", een naam die hem door zijn volgelingen gegeven werd. Hij maakte na felle strijd en tegenstand India los van de kolonisatie door de Britten, op basis van geweldloosheid. Ook binnen India wilde hij de eenheid tussen moslims en hindoestanen bewaren. 
Een van zijn bekende uitspraken is: "de wereld biedt genoeg voor ieders behoefte, maar niet voor hebzucht"

 

Acryl op paneel,
40x60 cm

Piet Mondriaan

In 1921 schilderde Piet Mondriaan een serie van zijn wereldberoemde gekleurde abstracte werken. Hij zocht intens naar harmonie. Hij kon eindeloos zoeken naar een ideale balans tussen kleuren en lijnen. Zijn visie was groots: het ging uiteindelijk om nieuwe harmonie in de maatschappij. 

Ik nam zijn origineel als uitgangspunt, zelfde maat, zelfde structuur. Zelfde visie: nieuwe harmonie in onze maatschappij, 100 jaar na dato.

Dus met mijn kleurenpalet: huidskleuren.

 

Acryl op doek
38 x 48 cm

Abstracte kop

Huidskleuren zijn voor mij een prachtig thema. Diversiteit is de toekomst. Het heeft alles te maken met je eigen geschiedenis, je persoonlijkheid, je talenten, enzovoorts. 

Het is voor mij niet zomaar een lijnenspel met kleurvlakken. Het gaat ook niet om de fantasie of de uitdrukking. Het geheel is de bewondering voor het leven in al zijn veelkleurigheid. Hoop!

 

Acryl op paneel,
40x60 cm