Visie & Voorbeeld

Ik ben jaloers op de tijd van  De Stijl, toen Mondriaan, van Doesburg, Toorop, Sluijters en vele anderen met elkaar in discussie gingen over hoe de kunst zich moest ontwikkelen. Weg van de romantiek, voorbij het impressionisme, maar waarheen dan? Het lijkt wel of het individualisme de kunst heeft overmeesterd: ieder volgt zijn eigen pad, zonder debat. 

 

Tegelijk ben ik ook terughoudend. Is er wel behoefte aan theoretiseren? Is expressie niet eindeloos creatief, individueel, persoonlijk in ontwikkeling en kwaliteit? Moet er een overstijgende stijl zijn? Neen, die tijd ligt inderdaad achter ons. Na het kubisme, Cobra en de nieuwe wilden, werd het palet en het paneel een bron van chaos. Je kon met verf smijten en zeggen: "de verf maakt het werk zelf"
Daar zijn best mooie resultaten uit gekomen, maar het is naar mijn idee visieloos.

 

Toch zie ik veel werk met een zekere overeenstemming qua inhoud. Ik zie veel invloeden (impressies) van de problematische globalisering, zoals vluchtelingen, klimaatcrisis, onderdrukking van ras en gender, kortom: kunst met een boodschap. Kunst als reporter van de ontheemde mens.
Maar visie gaat verder dan het hier en nu.

 

Fusion

Mijn visie op kunst is een onzekere vooruitblik op mogelijkheden. Ik verwacht na een tijd van chaos een nieuwe tijd waarin spanningen opgelost of gewoon voorbij zijn. In termen van idealisme: harmonie, respect en humaniteit. Het komt voort uit de globalisering: als de wereld een dorp is, dan is er geen "wij" of "zij". Dan is armoede een aanklacht tegen de rijkdom. We leven in één wereld waarin we samen aan het uniforme welzijn moeten werken. Delen is rijker dan geven of nemen. Er zijn heel veel voorbeelden op diverse platformen, maar in de beeldende kunst mis het nog. 

 

Hoe ziet dat er uit in de kunst? Hetzelfde recept: elke compositie, elk instrument, elk talig gedicht, de toets en de kleur, elk beeldend beeld: er komt een tijd waarin de optelsom van alles tot een nieuwe climax in de kunst kan ontwikkelen. Noem het Fusion, noem het Inclusief, of geef het een naam.
Dus naast beeldende kunst zullen ook andere kunstvormen meewerken aan die optelsom van visionairs, trends en toekomstbenaderingen. Wegbereiders zijn het. 

 

Voorbeelden

Hier ontstaat een probleem. Ik ben al enkele jaren op zoek naar voorbeelden. Ze zijn zo enorm schaars. Het zal dus even tijd vragen voordat mijn website overstroomt van voorbeelden. 
Het begin is er: Klik links in de kolom met de namen van mijn favorieten. 

 

Mijn eigen werk
Er komt nog een lastig punt bij: zit het voorbeeld in de boodschap, of zit het voorbeeld in het werk zelf? Zo ja, hoe zichtbaar is dat dan? Mijn schilderijen zijn maar een fractie van het totale beeld wat komen gaat.

Zelf ben ik onlangs sterk uitgedaagd om mijn visie te verbeelden. Mijn visie zat in mijn werk, dat is logisch, maar het werk vertelde niet mijn visie. Het waren schilderwerken die eerder een voorbeeld geven dan een verhaal. Ik heb de uitdaging aangenomen. Mijn eerste visiestuk staat op de ezel.... (wordt vervolgd).