Kunst is....Chaos

Definitie van een tijdsbeeld

Ik heb altijd met plezier gekeken naar de zoveelste, misschien wel duizendste of meer, editie van het stripje “Liefde is….” Wat een heerlijke en eindeloze variatie over het thema Liefde. Een soortgelijke collectie kun je maken van het thema “Kunst is….”
Elke kunstenaar en kunstkenner maakt daar weer nieuwe variaties op, zonder de pretentie de ultieme definitie te beschrijven. Elk “Kunst-isje” is een interpretatie, een persoonlijke vonk of een innerlijke overtuiging over wat Kunst kan zijn, of zou moeten zijn. Die multi-interpretatie heeft ook een nadeel: iedereen kan zelf verklaren dat iets kunst is, ook als het kitsch is. Want met kitsch is het niet anders: daar je kun je een even grote collectie aan definities van verzamelen. 

Ik heb lange tijd gemeend dat er een ideale of een beste definitie van Kunst zou moeten zijn. Deze heeft bij mij lange tijd op nummer 1 gestaan, die wordt aan Willem Kloos toegeschreven: “kunst is de allerindividueelste expressie van de allerindividueelste impressie.” Maar ook hier zijn weer, letterlijk, kant-tekeningen bij te maken. Als ik dus af en toe een quote vermeld, dan is dat eerder een aanvulling in de verzameling dan een ode aan de theoretici en filosofen.

Mijn huidige stelling is, gerelateerd aan wat de kunst op dit moment realiseert: “Kunst is chaos”

(wordt vervolgd, by KARL©)

De chaostheorie

Dit werk is van de beroemde kunstvernieuwer Jackson Pollock. De titel is simpel: nummer 5.
Veel interessanter is het jaartal: 1948. De handeling van het schilderen stond centraal en niet het beoogde beeld. Het werd action painting genoemd. Later werd Pollock bekend om zijn dripping techniek. Hij is een vroege voorloper op wat we nu in veel varianten tegenkomen. Een voorloper is voor mij een kunstenaar. Hij proeft de tijdgeest en zoekt naar een uitdrukkingsvorm. Zonder te beseffen wat hij voorvoelt herkennen wij hierin de chaos die nu dagelijkse realiteit is. Of de huidige chaosschilders dan ook kunstenaar zijn? In ieder geval zijn het geen voorlopers.

Interessant: de chaostheorie in de wiskunde ontwikkelde zich rond 1950. Ook anderen namen de term over als het om de onvoorspelbaarheid van grote ingewikkelde processen gaat.Impressies

WangYigang, China, 1961
“Wang Yigang (1961) is one of the pioneers of modernist expression, in China in particular.”
(Lijkt op…Jackson Pollock? Eerder een vorm van copy/paste en ‘made in China’ dan pionierswerk)

Willem de Kooning, Untitled XXX1 (1977)
Dit werk werd bij Christie’s geveild voor $ 18.800.000,--
Een ander, soort gelijk werk van Willem de Kooning ging voor $ 28.500.000,-- naar een volgende eigenaar. De waarde van chaos is kennelijk ook een tijdsbeeld.


Reactie schrijven

Commentaren: 0