Kunst of een fiets...

Kijken, kopen of kiezen

Stel ik ben een gemiddelde kunstliefhebber, met een gemiddeld budget. Ik woon in een gemiddelde doorzonwoning en ik ga gemiddeld drie weken op vakantie. Stel ik bezoek een galerie met prachtige kunstwerken.  Mijn hart gaat sneller kloppen en het gevoel bekruipt mij dat kijken ook kopen zou kunnen worden. Wat gaat er dan door mijn hoofd?
In mijn hoofd gebeurt dit: ik ben ook dringend toe aan een nieuwe fiets, en de wasmachine vertoont een paar gebreken vanwege zijn hoge leeftijd… Hoe loopt dat af voor de galerie en de kunstenaar die brood op de plank nodig heeft?


De getallen van een aantal onderzoeken spreken boekdelen: het wordt een fiets! Dat komt niet door ‘de crisis’, niet door de beurs, de werkloosheid, de toenemende kloof tussen arm en rijk, of welk ander sociaal-economisch dilemma ook. Kunst is een luxe en een investering waarvan je één ding zeker weet: het is niet waardevast. Sterker nog: zodra ik de galerie verlaat is het de helft minder waard.


Geen wonder dat het aantal fietsverkopen stijgt en het aantal galeries daalt. In 2010 waren dat er nog 600 en in 2014 nog maar 475. Ruim de helft van de galeriehouders in hedendaagse kunst heeft een jaaromzet minder dan 75.000 euro. Bijna een derde zet zelfs minder dan 25.000 euro om. Daarvan moeten ook de kunstenaars, de huur en de fiscus worden betaald. Per saldo heeft zo’n galerie dus nog geen 25 fietsen verkocht. In het buitenland levert dat verbaasde gezichten op, kunst hoort daar tot de basisbehoeften van elke gemiddelde huizenbezitter. Zou dat komen omdat ze minder fietsen kopen?
(wordt vervolgd, by KARL©)

 

Fietskunst

De fiets is overigens een heel aantrekkelijk thema in de kunst. Hiernaast een beroemde fiets van de beroemde Tjalf Sparnaay. Misschien meer waardevast dan een Gazelle.

 

Hieronder: de fiets van Diederik Grootjans, Erik van Donselaar, een beschilderd 3D metaal laserwerk van David Gerstein (gezien op de AAF in Amsterdam) en: een echte Karel Appel uit 1951. Deze 'Cyliste' van Appel leverde in 2007 bij Christie's € 48.000 op.
Overweeg toch eens, op zo'n uniek moment van bewondering, een kunstwerk.
Een fiets kan altijd nog.


Impressies

Reactie schrijven

Commentaren: 0