Marc Mulders...?

Kunstenaar van het jaar 2016

Het is een sublieme eretitel: kunstenaar van het jaar 2016. Een verkiezing die in vier ronden door zowel een groot panel van deskundigen als door duizenden publieke stemmers wordt gehouden, daar kun je weinig in manipuleren. Je zou kunnen zeggen: wij allen erkennen Marc Mulders als de Meester van het jaar.

Je kunt ook zeggen: wie is Marc Mulders? Moet ik hem kennen? Heb ik wel eens iets van hem gezien? Hij is bepaald geen BN’er. Hebben de deskundigen hem een podium verschaft? Heeft zijn hele achterban op hem gestemd? Is hij echt een publiekslieveling?

Een kleine speurtocht naar de inhoud van zijn roem levert wel een indrukwekkend beeld op: vrijwel alle grote musea met een moderne collectie hebben werk van hem aangekocht. Het Noord Brabants Museum had zelfs een complete overzichtstentoonstelling van zijn werk . De deskundigen staan dus met hun hele bestaansrecht achter hem. De conclusie is: wie Marc Mulders niet kent moet zijn huiswerk beter doen, zijn culturele kennis bijwerken en nooit meer voorbij een werk lopen waar zijn naam naast vermeld is. Hij al beroemd, nu de bekendheid nog. Wie weet wordt het een publiekslieveling.

(wordt vervolgd - by KARL)

Kerkraam: Erasmus

Het enorme gals-in-lood raam voor de Sint-Jan in Gouda leverde veel publiciteit op. Het was bedoeld als eerbetoon en openingsceremonie voor het Erasmusjaar 2016. Maar zowel de Rijksdienst voor cultureel erfgoed als 'weigerambtenaren' in Gouda vonden het niet passend, te modern. Het bestaande raam zou vast onderdeel zijn van de kerk als monument. Zeven maanden later kon het alsnog geplaatst worden, na vele vergaderingen en beoordelingen van deskundigen. Geheel in de geest van Erasmus: "Haast u langzaam!"

Het nieuwe raam in de Sint Jan in Gouda van Marc Mulders: de hemel op aarde.


Impressies

The Moonlight Garden, zuil van glas met emailleschildering

Blauwe irissen


Reactie schrijven

Commentaren: 0