Popie Jopie Kunst

Over dikdoenerij

Bezoek een willekeurige webwinkel met schilderkunst en je zult zien wat ik bedoel. Kunst voor het grote publiek, het plaatje boven de bank. Daar denk ik niet gering over, het is een grote markt waar de galeries jaloers op kunnen zijn. Dit is wat de mensen willen, dus dat is wat we maken. Kunst uit voorraad. Maar waar ligt de grens tussen kunst en kitsch?
Duidelijke kitsch komt bijvoorbeeld uit China: elke reproductie kan op bestelling handgeschilderd worden. De van Goghs en Vermeers komen in grote aantallen via DHL bij ons thuis. Duidelijke kunst komt ook via de webwinkels: serieuze schilders die geen plaats in de galeriewereld veroveren. Werk dat zeker in de smaak valt bij het publiek. Door hun ervaring en snelle manier van werken kan een schilderij voor zo’n 250 tot 500 euro geleverd worden. Kunst hoeft niet onbetaalbaar te zijn.

En dan zijn er nog de schilders die puur voor de verkoop vooral veel herhaling schilderen. Van abstracte verfbommen tot vlammende herfstbossen, van de zoveelste koe tot het verleidelijk naakt.
De webwinkels spelen goed in op de vraag: kies je kleur, kies je stijl, kies de afmeting en kijk of het past boven de bank. Klik, klaar, ga naar betalen. Gemiddelde aankoopprijs € 250,--.

Neem nu de ‘Dikke Dames ‘ van Theo Broeren. Serieus werk, veel humor, rijke kleuren in een eigen herkenbare stijl. Dit thema en deze stijl bevalt zo goed dat het door veel anderen gekopieerd wordt.
Ik vind ze op internet vanaf € 25,-- . Dit leidt tot een soort concurrentie, waardoor Theo Broeren zijn werk moet verkopen als “de enige echte.” De vraag is natuurlijk wie aan dikdoenerij doet: de kunstenaar of de galerie....

(wordt vervolgd - by KARL)

Dikke Dames

De eerste die 'vrolijk dik' als handelsmerk deponeerde was Fernando Botero. (Colombia, 1932)  

 

Maar waarom niet zelf dikke dames schilderen? Er zijn tientallen workshops waar dit als een gezellig dames-uitje wordt aangeboden.

Theo Broeren, "de enige echte"


Impressies

1. Ferando Botero

3. Webwinkel, 80x120 cm € 169,-

2. Gerdine Duijssens   
4. El van Leersum        5. Esther Gemser


Reactie schrijven

Commentaren: 0