Zoek de verschillen

Een tijdsbeeld

 

Moderne kunst, om het maar eens algemeen uit te drukken, heeft iets herkenbaars. Ondanks de enorme variatie aan beelden, materialen en technieken is er toch wel een overeenkomst te vinden. Er is een cultuurstijl, hoewel die vaak pas achteraf kan worden benoemd. Eerder werd wel gesproken van ‘postmodern’, maar ik denk dat we al minstens drie fases verder zijn.
Als ik naar trefwoorden zoek om de veelheid van beelden te beschrijven dan noem ik het: wild, ruig, confronterend, heftig, spontaan, emotioneel, de passie spat er af. In welke vorm dan ook: er wordt geprobeerd uiting te geven aan onze kwetsbaarheid, lelijkheid, angsten en driften, the dark side of life.

Het klopt wel met ons dagelijks leven waarin we iets willen meemaken. Het is als een rollercoaster, elk idioot You-Tube filmpje is binnen 24 uur een hit. Het leven is nooit saai, en zodra je dat gevoel krijgt, dan moet er iets gebeuren, op zoek naar de volgende spanning of sensatie.
Tussen die highlights door moeten we even bijkomen. Cocoonen. Effe chillen. Een warm bad of lang uitslapen. Bijkomen en de accu opladen. Daarna kunnen we er weer met volle vaart tegenaan.
Het leven is te kort, dus ik moet nog heel veel meemaken. Dat is het leven van de eendagsvlieg: binnen 24 uur moet je jong zijn, verliefd worden, kinderen krijgen, eten, drinken en voltooien.
“Hoe gaat het met je?” “Goed…” Natuurlijk gaat het niet goed met mij, maar ik wil het graag en ik doe er mijn best voor. 

In de actuele schilderkunst zien we veel pogingen om daar uitdrukking aan te geven. Het is naar mijn idee vaak 'meer van hetzelfde', een soort Nu-Kunst die herkenbaar is. Het is geen copy-paste van na-aperij of nep. Het zijn serieuze pogingen om onze kwetsbaarheid in kleurigheid uit te drukken. Maar toch kan ik me niet aan de indruk onttrekken dat het allemaal 'lijkt op' en 'waar heb ik dat meer gezien'. Onderstaande selectie van portretten kun je ook omschrijven als "zoek de verschillen."

Bijgaande afbeeldingen spreken voor zich. Een tijdsbeeld van een overspannen generatie?

(wordt vervolgd - by KARL)

Het origineel?

Hier een portret, gemaakt door de in Parijs wonende Francoise Nielly. Ze maakt deze in veelvoud en ze hangen in de beste galeries. Zeker bijzonder, maar is zij 'het' origineel? Wie is eigenlijk de voorloper van deze stijl? Misschien wel een van de onderstaande 'originelen.'


Impressies

Raiber Gonzales // Solly Smook // Marloes van der Mark

Onbekend // Olga Rikova  //  Made in China


Reactie schrijven

Commentaren: 0