Het tekstkaartje

Olie op doek? Wat een onzin!

Het meest onbenullige van een kunstwerk is het kaartje wat er naast hangt: olieverf op doek. Of: acryl op paneel. Soms bij een collage: papier, lijm, stof, acryl op paneel. En om die onzinnige aanduiding compleet te maken volgt de afmeting: 80 x 100 cm. Nog extremer wordt het  als een van de vele kaartjes vermeld: “zonder titel.”  In vrijwel alle musea vind je die overbodige tekstkaartjes. Ik vind dat de onpersoonlijkheid en afstandelijkheid ten top.

Maar als je een koptelefoon meeneemt en je luistert naar de toelichting bij de werken, dan krijg je een heel verhaal. Over de periode waarin het gemaakt werd, de ontwikkeling van de schilder, de details in het werk die er toe doen of de techniek die hij hanteerde.
Ik heb geleerd dat je als kunstenaar geen ‘verhaal’ mag geven bij je werk. Het werk moet voor zichzelf spreken, elke toevoeging is literair en dus arbitrair. Maar juist het verhaal van de kunstenaar, zoals het in koptelefoon of in de catalogus tot ons komt, dat is juist zo boeiend. Dat het een doek is zie ik toch wel.

Ik wil geen olieverf op doek, ik wil een experiment uit het atelier, of een bijzondere ontmoeting en-plain-air, een reactie op collega kunstenaar X of een maatschappelijk statement. Het jaartal van het werk is minder belangrijk dan de leeftijd van de schilder toen het gemaakt werd.


Schilders maken geen 'olie op doek' of 'acryl op paneel'. Zij werken met passie en overtuiging. Met visie en hoop. Met ontwikkeling, groei of aftakeling. Met pijn of destructie. Dat wil ik weten!
Nu de kaartjes nog!

 

(wordt vervolgd - by KARL)

Theo van Doesburg

Hier een voorbeeld.
Tekstkaartje in het Stedelijk vermeldt:
Theo van Doesburg,
Compositie VIII, olie op paneel (1918)

Hier een alternatief: Theo van Doesburg schilderde dit paneel in het jaar van het Manifest, wat de Stijl als groep publiceerde in 1918. Het is een statement van een nieuwe tijd, na WO 1. Het nieuwe tijdsbeeld is het universele en het evenwichtige


Impressies

"Dennis-Mogelgaard     Man met Boek,
olieverf op paneel 465x465cm 2013"

Neen, dit is geen man-met-boek. Het
is een indrukwekkend verhaal, een confrontatie met...? Bijna 5 x 5 meter!

"Jeroen Krabbe - Zonder titel
82,5x 63 cm - zeefdruk."
Hier is toch meer aan de hand
dan een lege titel!


Reactie schrijven

Commentaren: 0