Dick Bruna, kunstenaar?

Te bescheiden maar minstens zo groot?

Dick Bruna is wereldberoemd geworden met zijn oeuvre van Nijntje. Maar ook boekomslagen en andere trefzekere ontwerpen hebben hem onsterfelijk gemaakt. Zijn dood vandaag, 17-2-2017 was dan ook groot nieuws in alle media. Maar was hij een kunstenaar?

Daar valt over te debatteren. Zijn heldere kleurgebruik, zijn abstractie van dagelijkse dingen, en zijn wereldwijde afzetmarkt zijn niet zonder reden een groot succes. Hij was een vakman, hij had een eigen herkenbare toets, allemaal zaken die een kunstenaar groot maken. Hij heeft een eigen museum gekregen in Utrecht, maar ook andere musea hebben originelen van hem in bezit of in beheer. Het Rijksmuseum is daar een van, toch een enorme erkenning!
Daartegenover staat dat het grafisch segment in de kunst tot een lager genre behoort. De doelgroep kinderen is ook nogal afwijkend voor grootheden in de art-scene.

Dick Bruna tekende ruim 60 jaar nieuwe verhalen van het beroemde konijn. Hij deed het met uiterste precisie en toewijding. Het was geen ‘kunstje’ wat uit de losse pols kwam. Elk voorwerp werd met aandacht ontworpen. Of het nu een stoel of een bed was, een schep of een hark, een vogelverschrikker of een fiets: het was zijn eigen stijl die zuiver bleef in elk detail. Hij waakte over de juiste kleurtoon bij elke productie en vertaling die uitkwam. Zijn regie was radicaal!

Als kunstgoeroe mag ik een mening hebben. En dan zoek ik naar vergelijkingen. Als snel valt de parallel op met Mondriaan: radicaal en consistent met basiskleuren, strak en rechtlijnig, vrolijk en optimistisch. Jeff Koons is ook een soortgelijk rolmodel als we naar zijn ballon-geblazen figuren kijken. Het feit dat Dick Bruna juist verder ging met zijn abstracties dan De Stijl-groep en soortgenoten plaatst hem zeker in de rij van baanbrekers in vormgeving. Last but not least: hij heeft meerdere malen zijn ambitie beschreven om kunstenaar te zijn in navolging van bijvoorbeeld  Picasso, Rembrandt of Van Gogh. Het oordeel is aan de toekomst, maar zijn werk zal zeker bij Christie’s geveild gaan worden!


(wordt vervolgd - by KARL)

Jeff Koons

Zijn beroemde ballonfiguren krijgen steeds nieuwe edities en variaties. Kenmerkend is de glitter en glans van de figuren.
Ook de merchandising hiervan lijkt op Nijntje als merk.


Impressies

Een ongekend groot oeuvre aan boekomslagen, posters, postzegels,met altijd weer die trefzekere stijl: dit is Dick!

In dit beeld heeft Dick Bruna zijn wonderkind voor zijn ideaal geplaatst: Nijntje als Mondriaan, twee soortgenoten.

 


Reactie schrijven

Commentaren: 0