What the world needs now...

Een beweging van hoop

Na de aanslag op de Gay-Club in Florida van 12 juni 2016 kwamen tal van beroemde artiesten bij elkaar om een opname te maken van de tophit “What the world needs now is love, sweet love” Het origineel uit 1965 staat model voor een beweging die inmiddels uitgroeit tot tal van nieuwe initiatieven. Leo Blokhuis nam het initiatief om in ons land een site te openen met muziek en protestsongs die hierbij aansluiten: www.whattheworldneedsnow.nl
Op de homepage een quote van Nina Simone; “It’s an artist duty to reflect the time in which we live.” Recent voegde klassiek-Radio 4 zich hierbij aan: “Muziek die de wereld nu nodig heeft.” Iedereen kan nummers inzenden die naar eigen beleving troost bieden voor de wereld waarin wij angst, strijd, geweld, radicalisme, verdeeldheid en onbegrip ervaren.  De playlist staat inmiddels op Spotitfy.

Bij het lezen over en luisteren naar deze trend is de vraag logisch: hoe kan de beeldende kunst hierbij aansluiten? Kan kunst troost bieden? Of reflectie? Of uitzicht? Het antwoord is even vanzelfsprekend: natuurlijk! Maar welke kunstenaars komen hiervoor in aanmerking? En welke beelden bieden dat wat een kijker hoop geeft? Kunnen we respect verbeelden?

Als kunstenaars haarfijn de chaos en de radeloosheid van deze tijd kunnen verbeelden, dan moet ook de hoop zichtbaar gemaakt kunnen worden. Als actuele kunst een tijdsbeeld bepaalt, dan is enig optimisme niet verboden. Leo Blokhuis noemt het 100% idealisme, maar het effect is enorm!
Wie sluit zich aan met beeldmateriaal? Post: karl@kunstgoeroe.nl

 (wordt vervolgd, by KARL©)

Banksy

Banksy is de pseudoniem voor een Britse kunstenaar die, voorzover bekend sinds 2005, in alle grote wereldsteden graffity-art achterlaat. Soms wordt het door de gemeentereiniging onbewust verwijderd en soms komt er een hek omheen met aanduiding en dank aan de beroemde artiest. Zijn thema's zijn politiek geladen maar altijd met een 'sense of humor'.
In 2016 was een overzichtstentoonstelling van zijn 'producties' in Amsterdam.

Sheperd Fairy is de ontwerper van de beroemde rood-blauwe Obama poster. Dit jaar ontwierp hij een nieuwe poster bij de inauguratie van de nieuwe president.

Marc Chagall is een echte verhalenverteller.
Voor Chagall is groen de kleur van de hoop.


Reactie schrijven

Commentaren: 0