Kunst is armoede

Ga voor het origineel!

april 2017 – De raad voor Cultuur en de SER hebben in een gezamenlijk rapport hun bezorgdheid uitgesproken over de zwakke positie op de arbeidsmarkt in de culturele en creatieve sector. Ondanks onvoldoende opdrachten en te lage inkomsten gaan ze door met hun passie voor cultuur.
SER-voorzitter Mariëtte Hamer: “De waarde die de sector creëert, komt lang niet altijd bij de makers terecht. De sector moet daarom nu in actie komen, waar nodig samen met de overheid.”  

Kunst is armoede. Ook in de sociale media lees ik dat kunstenaars hun werk soms gratis weggeven om langs die weg de bekendheid of de waardering te vergroten. Het is ook een vreemde wereld, die van de marktwerking. Waarom geef je wel € 3.000,- of meer aan een stukadoor om je wanden wit te maken en niet een zelfde bedrag om die wand tot leven te brengen met een kunstwerk?
Het rapport komt met een paar aanbevelingen, zoals een betere organisatiegraad van culturele makers, muzikanten en kunstenaars. Het doel: gezamenlijk afdwingen van hogere tarieven en beter opdrachtgeverschap van gemeenten en overheid. Toch moeten we niet terug naar de gesubsidieerde kunst. Het rapport concludeert: “De analyse is helder, nu is de sector zelf aan zet!” Dat is al de eerste ontkenning van het echte probleem. 

Voorbeeld: Hoe beweeg je de markt om meer brieven per post te versturen, zodat de postbode in leven blijft? Niet dus! De cultuursector heeft geen idee hoe zij de markt in beweging kunnen brengen. In plaats van een belangenorganisatie is er een expertisecentrum nodig waar kunstenaars begeleid worden bij het op de markt brengen van hun producten, het berekenen van een kostprijs, het verkopen van kwaliteit, het opzetten van manifestaties, het publiek warm maken en enthousiasmeren. Een kunstenaar en musicus is geen zielige panda die een steunfonds nodig heeft, het is een expert die unieke kwaliteiten omzet in tastbare creaties.
In de musea zijn ansichtkaarten te koop, maar veel te weinig giclees, zeefdrukken, unica of andere uitnodigingen om het origineel te ontmoeten of te kopen. Er is een soort Sire-campagne nodig waar in de wereld van nepnieuws duidelijk wordt gemaakt dat er maar één origineel is: het unieke werk van de maker!
Kunstenaars aller landen verenigt u: niet om de straat op te gaan, niet om te protesteren, maar om te presteren!


(wordt vervolgd - by KARL)

Van Gogh Huis Zundert

Toen de subsidie wegviel voor het Van Gogh Huis in Zundert stelden een flink aantal kunstenaars maar liefst 85 werken gratis beschikbaar voor een benefiet-veiling op Catawiki. (maart 2017)
De veiling leverde € 28.000euro op.
(Afbeelding: Koen Vermeulen - van Gogh in Japan, ter waarde van € 1.100,-- ingebracht)


Gratis kunst lenen

De Centrale Bibliotheek in den Haag biedt alle leden drie maanden gratis kunst aan uit de online kunstuitleen.
Een prachtig initiatief om hoogwaardige originelen in huis op proef te hangen.

Van links naar rechts:
Aisha Zeijpveld, Guido Nieuwendijk en Marinus Fuit.


Reactie schrijven

Commentaren: 0