Kunst kijken: Steven Aalders

 

Uit het enorme aanbod van exposities (maart 2022) werd ik verrast door de aankondiging van Steven Aalders in het Kröller Müller Museum op de Hoge Veluwe. Een voor mij nog onbekende grootheid maar mijn nieuwsgierigheid was gewekt. Als je oppervlakkig kijkt naar zijn werk dan zijn het simpele banen van monochrome kleurvlakken, abstract en ogenschijnlijk betekenisloos. Maar vergis je niet.

Dit werk lijkt nergens op de kunst zoals wij die onderling uitwisselen, bijvoorbeeld in het Jaarboek Kunstenaars of andere reguliere media van de kunstbende in ons land. Over het algemeen is realisme het uitgangspunt: wij verbeelden wat wij zien. De vraag is dus: wat zie je in het werk van Aalders?

 

Dat is verrassend: ook Steven Aalders blijkt een pure realist. Hij is geen minimalist, geen spirituele kleurmenger zoals Rothko. Hij is analytisch en maakt een intensieve studie naar kleuren die iets te zeggen hebben. Een mooi voorbeeld is zijn serie “Seizoenen.” Zijn uitgangspunt daarbij is de zesdelige serie seizoenen van Pieter Breugel de Oude (in 1565). Elk seizoen heeft een eigen kleurenpalet, een eigen sfeer. Het licht en de natuur bepalen het palet. Uit elk van die oude werken haalt Steven Aalders de specifieke seizoen bepalende kleuren als een puur extract en hij plaatst deze telkens in een serie van drie banen naast elkaar. Elk ‘seizoen’ krijgt daarmee een heel eigen dynamiek en sfeer. Hij heeft ook andere kleurstudies gedaan, waaronder het rood, blauw en geel van De Stijl. Dat leidt bij Aalders tot een bijzondere versmelting in verrassend rijke grijstinten. Eerder had hij een expositie in het Stedelijk met extracten uit de schilderijen van Van Gogh. Bijzonder!

Mijn kijkervaring: ik ben gebiologeerd door zijn kleuren, en door de betekenis die elke kleur in zich draagt. Er is zowel spanning als harmonie. Ik vraag mij ook af hoe hij dit technisch heeft gedaan. En ik ben heel benieuwd of wij in het volgende Jaarboek Kunstenaars meer abstracte kleurkunst mogen begroeten. Want kleur is onze boodschap voor een mildere wereld.

Reactie schrijven

Commentaren: 0