Het Atelier is vol!

Het Atelier is vol!

Het kenmerk van een creatief atelier: het staat vol met kunstwerken. Ik heb verschillende collega kunstenaars gesproken, en het blijkt normaal te zijn. Een kunstschilder zonder voorraad is een unicum. Ik vraag me dan af: voor wie schilder ik eigenlijk?  Natuurlijk schilder ik voor mijn plezier, om mijn creatieve ideeën uit te werken, om iets moois en blijvends te maken waar anderen van kunnen genieten.

 

Onze oude buurman was kunstschilder en na zijn overlijden kwam er een atelierverkoop. Wat moet de familie met die voorraad? Het heeft zeker emotionele waarde, je zet het niet bij het grof vuil. Zelfs musea weigeren zo’n erfenis, ze willen geen depot voor onverkocht werk zijn.

 

Ik kwam op deze gedachte vanwege de Biënnale 2022 in Venetië. Een van de paviljoens is volledig ingericht door Marlene Dumas, je weet wel van die depressieve portretten. Zij is een internationaal bekend en gerespecteerd kunstenaar die goed verkoopt. Maar wat exposeert zij? Ruim 100 werken uit de voorraad van haar atelier! Ook zij kent het probleem van de overdaad, de overtolligheid of in ieder geval de overtalligheid.

Ik was onlangs in een atelier in Groningen. Hij vertelde: “ik moest verhuizen van een heel ruim atelier naar deze kleinere ruimte.” Ik vroeg hem: Wat heb je met je werken gedaan?
“In de container….” zei hij bedroefd. Een moedige daad, daar ben ik nog lang niet aan toe.

Reactie schrijven

Commentaren: 0